Productief vergaderen
met de juiste akoestiek

// Korte Intro akoestiek
// Spraakverstaanbaarheid

Akoestiek in de
vergaderkamer

Steeds meer bedrijven maken hun vergaderruimtes geschikt voor videovergaderen en het hybride werken. Één van de meest voorkomende problemen is de spraakverstaanbaarheid in de vergaderkamer. Hoe komt het nou dat de medewerker in de vergaderkamer zo slecht klinken en waarom ben ik altijd zo moe na een vergadering. Medewerkers ervaren een echo of een galm, feitelijk is het de akoestiek die niet op orde is. 

// De basis

Akoestiek hoe werkt dit dan?

Geluid is energie die beweegt, denk hierbij aan een stuiterbal. Als we in de badkamer gaan praten, dan hoor je een galm. Deze galm is de weerkaatsing van de stem op de harde oppervlaktes. De stem, stuitert een aantal keer heen en weer voordat hij zijn energie verliest.

Dit stuiterbaleffect vindt ook plaats in de vergaderkamer, als de ruimte niet goed akoestisch is behandeld kaatst de stem  een aantal keer heen een weer. Medewerkers zijn dan sneller vermoeid (meeting Fatigue), omdat je hersenen continue aan het werk zijn om de galm van het brongeluid te scheiden.

Het probleem voor de deelnemers op afstand is vele malen groter. De microfoons versterken zowel het brongeluid als de galm. Het resultaat is dat de spraakverstaanbaarheid zeer slecht is en hierdoor zeer vermoeiend is om bij te wonen.

Zelf het akoestische
verschil ervaren!

// Onze aanpak

Akoestiek is geen one-size fits all vraagstuk.

Men zal dus moeten weten wat het probleem is in de ruimte alvorens een oplossing geleverd kan worden. Onze aanpak hiervoor is dan ook:

  • Akoestiekmeting in de ruimte(s) en een akoestiekrapportage.
  • Voorwaarden bepalen facilitair, brandveiligheid, bevestigingseisen, look&feel, etc..
  • Aanbieding van een oplossing op maat.
  • Na definitief akkoord vindt er een installatie plaats.
  • Na installatie een eindmeting en rapportage voor het resultaatverschil.

Metingen worden bij projecten van Communicativ enkel uitgevoerd door een gecertificeerde geluidstechnicus.

Wij werken exclusief met de producten van het merk NoReverb (engels voor “geen galm”). Dit is een Nederlandse organisatie die de productie in Nederland uitvoert. NoReverb voldoet aan de gestelde brandveiligheidsnormen en bestaat uit minimaal 70% tot 100% gerecycled materiaal.

Het recyclepercentage wordt beïnvloed door de kleur en het betreffende product. Er wordt geen gebruik gemaakt van steen- of glaswol, de producten zijn voorzien van gespecialiseerde akoestische wol.

// voorkom meeting fatigue

De voordelen van goede akoestiek:

Bezoek een van onze Teams vergaderkamer workshops!