Ga naar hoofdinhoud
Akoestiek in de vergaderkamer

Steeds meer bedrijven maken hun vergaderruimtes geschikt voor hybride werken. Een van de meest voorkomende problemen is de spraakverstaanbaarheid in de vergaderkamer. Hoe komt het nou dat de medewerker in de vergaderkamer zo slecht klinken en waarom ben ik altijd zo moe na een vergadering. Akoestiek is vaak de oorzaak.

Vraag direct om advies

Akoestiek hoe werkt dit dan?

Geluid is energie die vooruit beweegt, denk hierbij aan een stuiterbal. Als we in de badkamer gaan praten dan hoor je een galm. Deze galm is feitelijk de weerkaatsing van de energie op de harde oppervlaktes. De stuiterbal, stuitert een aantal keer heen en weer voordat hij zijn energie verliest.

Dit gebeurd feitelijk ook in de vergaderkamer, als deze niet goed akoestisch is behandeld. Als je zelf aanwezig bent in de vergaderkamer, dan ervaar je dit minder omdat je natuurlijke gedrag het bron geluid (het geluid wat rechtstreeks vanuit iemand komt) goed kan scheiden van het reflectie geluid (de galm of stuiterende energie). Maar medewerkers zijn sneller vermoeid in zo’n ruimte (meeting Fatigue) omdat je hersenen continue aan het werk zijn met geluidsbewerking.

Het probleem voor de deelnemers op afstand is dat de microfoons van de video-vergadersystemen moeilijk het brongeluid van het reflectie geluid scheiden. Hierdoor worden beide versterkt en samengevoegd. Het resultaat is dat de spraakverstaanbaarheid voor de externe deelnemers zeer slecht is en ook hierdoor zeer vermoeiend om bij te wonen.

noreverb dome

Hoe pakken wij dit aan:

Akoestiek is geen one-size fits all vraagstuk. Je zal dus moeten weten wat het probleem is in de ruimte alvorens je een oplossing kan leveren. Onze aanpak hiervoor is dan ook:

 • Akoestiek meting in de ruimte(s) en rapportage.
 • Doornemen voorwaarden facilitair, brandveiligheid, bevestigingseisen, look&feel, etc..
 • Aanbieding van een customized oplossing
 • Na akkoord vindt er een installatie plaatst
 • Eind meting en rapportage om het resultaat te tonen

Metingen worden bij Communicativ enkel uitgevoerd door een gecertificeerde geluidstechnicus.

Wij werken exclusief met de prodcuten van NoReverb  (engels voor “geen galm”). Dit is een Nederlandse organisatie die de productie in Nederland uitvoert. NoReverb voldoet aan de gestelde brandveiligheidsnormen en bestaad uit minimaal 70% tot 100% gerecycled materiaal. Dit percentage wordt beïnvloed door de kleur en het betreffende product. Er wordt geen gebruik gemaakt van steen- of glaswol, de producten zijn voorzien van gespecialiseerde akoestische wol.

Zelf het verschil ervaren?

Goede akoestiek kan je enkel ervaren is onze beleving. Hiervoor is onze Teams Meeting Room Experience center de uitgelezen kans.

Maak een afspraak

De voordelen van goede akoestiek

 • Goede spraakverstaanbaarheid
 • Meer spraak privacy (geluid blijft meer in de ruimte)
 • Minder vermoeidheidsklachten
 • Esthetische waarde
 • Inclusiever voor het ondersteunen van
  het Hybride werken

Meten is weten!

Direct akoestisch inzicht krijgen in je eigen vergaderkamers. Start met een akoestiek meting of eerst een introductie gesprek.

Maak een afspraak

Veel gestelde vragen
over akoestiek

Wat is de doorlooptijd van een akoestiek project?

De doorlooptijd is afhankelijk van de hoeveelheid ruimtes. Gemiddeld zien we tot 5 ruimtes 1 dag inzet voor de akoestiek meting en rapportage. Hierna ontvang je een aanbeveling met offerte. Na akkoord worden de producten op maat gemaakt (3 tot 4 weken levertijd). Na ontvangst producten zijn er 1 of meerdere dagen nodig voor installatie (afhankelijk van aantal ruimtes)

Onze vergaderkamers bestaan vooral uit glas. Zijn daar oplossingen voor?

Ja, wij hebben speciaal voor glazen ruimtes een product dat zowel de openheid van de ruimte behoud als de akoestische waarde optimaliseert. Dit product wordt met speciale hangers aan het plafond voor het glas gehangen waardoor schoonmaak ook de ramen kan blijven schoonmaken zonder ondersteuning van facilitair.

Is een Proof of Concept ook mogelijk?

Ja, wij hebben een speciale mobiele kit aan akoestische panelen om aan te tonen dat de ruimte goed te optimaliseren is.

Back To Top